Historik

Så här startade Gävle Gospel

Det var några personer från Gävle som hade varit till Stockholm några gånger och deltagit i Stockholmgospelkörfestivalen. Inspirerade av detta började de att prata om att starta en egen festival i Gävle. När Gävle Konserthus skulle invigas så togs det initiativ till att planera och genomföra en gospelfestival i Gävle som skulle ingå i Konserthusets utsträckta invigningsprogram som fortsatte in över årsskiftet till 1998.

Gävle Gospel har sedan dess arrangerat en gospelfestival varje år utom år 2002 då det gjordes ett uppehåll för att hämta ny inspiration och för att arbeta med att förankra arrangemanget bättre bland kyrkorna i Gävle.
Gävle Gospel har genom åren arbetat tillsammans med både svenska och amerikanska gospelartister och vi har under alla år haft ett nära samarbete med Stockholmgospelkörfestivalen.

Masschoir som har varit med under alla år har varit mellan 250 – 400 körsångare, främst från Gävle med omnejd, men det har även kommit en del körsångare från andra håll i länet, Norduppland, Dalarna, England, Danmark, Finland och Norge.

Vid festivalen 2003 hade de för första gången med en barngospelkör. Det var varit cirka 100 barn som deltog, en härligt inspirerande upplevelse att se och höra barnen sjunga svängig gospel.

Gävle gruppen The Gospel Project har medverkat i festivalen sedan 2000, det var samma år som gruppen startades. The Gospel Project består av vana sångare från Gävletrakten som sjunger det senaste av modern svängig gospel men blandar även upp repertoaren med traditionell gospel.

Festivalen har mottagits mycket positivt genom åren både av publik, körsångare och av de artister som medverkat sedan starten 1998.

Artister genom åren

Anki och Magnus Spångberg
Ole Børud

Myron Butler

Triple & Touch

Star Choir (SA)

Shirley Clamp
David Frazier
Sonja Aldén
Anna Sahlene
Rev. Bryant Jones & Chosen
Patrice E. Turner
Samuel Ljungblahd
Gerald T Smith
Charlotte Perrelli
Jay T Hairston
Cinque Cullar
André de Lang
Gladys Del Pilar
Richard Smallwood
Walt Whitman
CT Harris
Carl Hall
Alice och Dennis
Pelle Ankarberg
Linda Børud Lindeh
Walter Owens
Gerald T Smith
By Grace
Charles May

Joshua Nelson
Dirk Chaney

Cyndee Peters